Lanskap Teknologi Kewangan (Fintech - Finance Technology) Mengubah Cara Pembiayaan & Pelaburan

Pelaburan Ekuiti, Sukuk atau pinjaman dilihat sebagai kenderaan alternatif untuk pelabur yang mencari pulangan dalam turun naik yang tinggi keuntungan semasa, serta pinjaman persekitaran kadar faedah yang rendah, kata Umar Munshi, Ketua Pegawai Eksekutif pengendali platform P2P yang baru berdaftar Ethis Kapital Sdn Bhd. Selain dapat meningkatkan kepelbagaian portfolio dan meminimumkan risiko, pelabur kini mempunyai akses kepada tawaran yang sebelum ini tidak disediakan kepada mereka.

'Ia adalah sukar untuk mencari pulangan dalam pasaran hari ini di mana segala-galanya adalah tidak menentu dan ia adalah sukar untuk meramalkan pulangan. Tetapi dengan ini kenderaan pelaburan baru - pinjaman P2P, sebagai contoh - anda masih boleh mencari bidang pertumbuhan dan tawaran yang menguntungkan. Sebagai pengendali P2P adalah jauh lebih lincah daripada institusi kewangan besar, kita lebih baik pada mencari untuk tawaran itu, 'kata Umar.

Sebagai kenderaan baru telah membuat pelaburan lebih mudah untuk individu, terdapat penyertaan pertumbuhan eksponen di kalangan pelabur runcit dan canggih. Ini, kata beliau, akhirnya akan mewujudkan kesan yang besar kepada landskap pelaburan tradisional.

'Lama kelamaan, kerana lebih ramai orang menggunakan kaedah pelaburan atau pinjaman ini, kesan akan dikuatkan dan pertumbuhan platform 'akan menjadi semakin besar. Kemudahan untuk pengalaman pengguna yang akan menarik lebih ramai pelabur untuk menyertai, dan ini akan mempunyai kesan yang besar ke atas pelaburan tradisional kerana akan menjadi satu anjakan ke arah wang, 'kata Umar.

'Sementara itu, bagi generasi muda pelabur, ini akan menjadi interaksi pelaburan pertama mereka. Sejak teknologi ini telah dihapuskan keperluan untuk mereka untuk benar-benar bercakap dengan bank-bank pelaburan, secara manual mengisi dokumen kertas dan semua itu, mereka tidak lagi berminat untuk meneroka pendekatan tradisional melabur. Fikirkan ia cara ini - sekarang bahawa terdapat Uber dan merebut, anda akan menghabiskan setengah jam di tepi jalan cuba untuk bendera teksi '?

Kenderaan pelaburan baru juga membolehkan urus niaga lebih cepat, yang merupakan nilai yang signifikan menambah dalam proses pelaburan. 'Di sesetengah negara di mana ekosistem pelaburan tersebut matang, transaksi serta-merta mungkin dapat dilakukan. Sesetengah pengendali P2P terkemuka, sebagai contoh, dapat memberikan analisis kredit dan menyediakan dana dengan segera, 'kata Umar.

Walaupun transaksi cepat itu boleh tidak terdapat di pasaran di mana kenderaan pelaburan di peringkat awal mereka, yang boleh dibuat dalam jangka masa panjang, kata Umar. 'Di sini, kita tidak mempunyai data yang mencukupi atau sistem untuk membuat keputusan tersebut melalui algoritma atau program lagi, jadi ia akan mengambil sedikit masa. Terdapat juga peraturan - peraturan yang kita perlu tangani.

'Sebagai contoh, pada Asian Equity, wang itu akan perlu melalui sebuah syarikat pemegang amanah sebelum tawaran dimeteraikan. Jika proses ini bersepadu sepenuhnya, kelajuan yang lebih baik boleh dicapai. '

Umar tidak asing kepada pembiayaan ekuiti, sukuk, P2P dan industri crowdfunding kerana beliau adalah pengasas berpangkalan di Singapura Ethis Ventures, yang mempunyai portfolio daripada empat syarikat, termasuk platform crowdfunding Islam Ethis Crowd dan platform hibrid P2P-crowdfunding Islam Kapital Boost. Ethis Kapital hanya pengendali platform P2P Islam yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Beliau berkata Asian Ekuiti telah ditubuhkan kerana terdapat keperluan untuk pendekatan Islam dalam platform pelaburan seperti Sukuk. Dia menunjukkan bahawa terdapat banyak objektif bercanggah dalam entiti komersial yang besar seperti bank Islam kerana ada keperluan bagi mereka untuk menangani kepentingan pemegang saham dan garis bawah, antara lain.

'Bagi kami, kami tidak mempunyai untuk menangani faktor-faktor ini. Kami hanya memberi tumpuan kepada pembiayaan pertumbuhan yang cepat, syarikat mapan yang berkhidmat kepada masyarakat. Apa yang kami dapati selama ini adalah bahawa Sukuk dan P2P projek sebenarnya bergerak lebih pantas apabila terdapat sudut sosial kerana apabila orang merasakan bahawa mereka menyokong perjuangan, mereka akan menyebarkan berita lanjut, 'kata Umar. Asian Equity juga menyediakan alternatif pembiayaan jangka pendek kepada PKS melalui struktur murabahah. Mereka juga boleh membiayai projek-projek melalui struktur mudarabah, di mana platform yang akan mengumpul dana untuk membeli aset fizikal untuk operasi syarikat. Ia terbuka kepada pemegang saham syarikat.

'Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai invois kerja pesanan belian dan anda memerlukan wang tunai untuk membayar untuk ini sebelum anda boleh mula membuat produk anda. Jadi, apa yang kita lakukan, kita membeli bahan-bahan untuk anda dan menjualnya kepada anda pada harga yang mark up. Selepas itu, anda menjalankan perniagaan anda, mendapatkan dibayar dan membayar kita kembali, 'kata Umar.

'Bagi jenis pembiayaan, kita melalui proses saringan teras seperti aliran tunai, daya maju komersil, daya maju perniagaan dan analisis industri untuk menilai keupayaan pembayaran mereka. Kami juga menggunakan kaedah saringan alternatif seperti analisis media sosial dan analisis psikometrik jika diperlukan. '

Struktur mudarabah telah terbukti sangat berkesan kerana kebanyakan kempen berjaya di Asian Ekuiti adalah berdasarkan kepada struktur. Beberapa syarikat juga telah melalui beberapa pusingan pembiayaan.

Pendidikan adalah satu cabaran yang besar dalam ruang ini, tambah beliau. Untuk menggerakkan pertumbuhan lebih cepat, perlu ada lebih campur tangan oleh kerajaan, media, institusi pendidikan dan pihak berkepentingan lain untuk menyediakan maklumat yang mencukupi kepada orang ramai mengenai bagaimana kenderaan pelaburan yang bekerja.

'Orang ramai dan pihak runcit adalah sangat penting. Itulah keunikan ini kenderaan baru, untuk membolehkan orang biasa melabur? Tetapi kita menyedari bahawa terdapat batasan, seperti keperluan untuk melihat keluar untuk kepentingan dan keperluan pendidikan mereka. Orang kebanyakan mungkin tidak sangat bijak di melabur. Dia juga boleh meletakkan simpanan hidupnya di sana dan hilang semuanya, jadi kita sedang mempertimbangkan bagaimana untuk menguruskan perkara-perkara ini, 'kata Umar.

Beliau berkata terdapat keperluan untuk membawa masuk dana lebih besar daripada institusi dan kerajaan untuk mengurangkan risiko yang terlibat dalam pinjaman P2P. Pada masa ini, beberapa pihak telah menyatakan minat untuk bekerjasama dengan syarikat itu, termasuk yang berpangkalan di China dan Timur Tengah.

'Ini adalah kata depan nilai utama platform ekuiti dan P2P - hakikat bahawa kita boleh agregat dan membawa dalam pelbagai jenis dana daripada institusi, kerajaan dan pelabur individu untuk projek-projek dunia sebenar. Setiap satu daripada dana ini mempunyai motif yang berbeza, objektif dan fokus. Jadi, apabila anda campuran mereka bersama-sama, mereka akan dapat bersinergi, 'kata Umar.

Wanita Perlu Cerdik Saham Ekuiti
Foreign funds bought RM447.1m M'sian equity last week
SC: Malaysia equity crowdfunding platform raised RM33m since 2015 inception
Grab Financial could disrupt banking sector
Growing your portfolio with ease
Menjana Keuntungan Yang Berterusan Walaupun Sedikit
Tingkatkan ekuiti patuh syariah
Pengurusan diri di dalam pengurusan portfolio
Merancang Mengumpul Kekayaan Bersama EQUITY
Malaysian equity market expected to stay strong in 2018, says AmBank Research
PELIHARA PORTFOLIO ANDA UNTUK JANGKA MASA PANJANG
CARA MENGURUS PORTFOLIO DENGAN CEMERLANG
Pengerusi CIMB Memulakan USD1Billion Ekuiti Swasta di Asia Tenggara
BERSYUKUR
China masks lacklustre equity performance in Asia
Pengerusi CIMB Memulakan USD1Billion Ekuiti Swasta di Asia Tenggara
Masih Ramai Rakyat Malaysia Tidak Merancang Waktu Persaraan
Ramai Kurang Arif Dengan Pelaburan
Ekuiti Bukan Kasino Atau Skim Cepat Kaya
KWSP tingkat pelaburan dana Private Equity (PE) patuh syariah
Mencari Platform Alternatif Terbaik Untuk Melabur
From Debt To Equity Venture
Tips Untuk Membeli EKUITI
KANSER KUDIS KEWANGAN
Tips Elak Kerugian Pelaburan
EKUITI Sistematik Setiap Bulan Bantu Bina Tabungan Kukuh
Menilai Pembelian Ekuiti Dengan Betul
Mengambil Peluang di Dalam Pasaran Ekuiti
Foreigners bought RM192.4 million Malaysian equity last week, says MIDF Research
Asas Pengetahuan Untuk Mengelak Skim Cepat Kaya
Moody's: Asian integrated and upstream O&G companies should see profits rise
Peluang di Pasaran Pendapatan Tetap Ekuiti & Sukuk
Asian Equity Maybank sees Southeast Asia equity deals rising in 2017
It's time to invest in Malaysia (Equity)
Empowering your finances in 2017
Investing: Stay vigilant and be tactical this year
Asian Equity Fund to invest in 7 start-ups companies this year
Asian Equity : What Are Equity Funds Useful For In an Investment Portfolio?
Menguruskan Portfolio EQUITY
Sesi Penerangan EKUITI
Lanskap Teknologi Kewangan (Fintech - Finance Technology) Mengubah Cara Pembiayaan & Pelaburan
Foreign funds offloaded RM481.7m last week, says MIDF Research
Pemilikan saham bumiputera rendah
Pelaburan EKUITI Bantu Bina Kekayaan
Fund managers say good time to buy shares as ringgit weak
Money managers and asset owners allocating more to liquid investments
Sime Darby's plan to unlock asset value draws attention, shares raised to 'buy'
Ringgit susut nilai lagi kerana AS kenaikan kadar faedah matawang AS dan kekuatan dolar
Apa Itu Saham Ekuiti Syarikat
Unit Risiko Pelaburan Asian Equity
PNB mahu tingkatkan pelaburan dalam ekuiti swasta
Kelebihan Pelaburan Ekuiti
Residual Income & Career
Golongan Elit Mewah Di Selamatkan Oleh Keuntungan Ekuiti di Tahun 2015 Yang Mencabar
Kejayaan Pelancaran Ekuiti di Perak
Online Pocket
1st Batch Complete Profits
Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Turun Dividen 5%
Waspada Skim Cepat Kaya
Ramai Ketinggalan Di Dalam Pelaburan Hartanah