CARA MENGURUS PORTFOLIO DENGAN CEMERLANG

INDEKS pasaran saham pada masa ini mengalami aliran menurun sejak September 2017. Indeks tertinggi yang dicapai pada masa itu ialah di awal tahun dan pertengahan tahun

Jumlah perniagaan pada penutup pasaran bulan ini juga tiba-tiba menyusut kepada kurang daripada 1 bilion berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini. Ini menandakan aktiviti perniagaan telah berkurangan pada penghujung tahun. Topik tentang sentimen pasaran pada hujung tahun telah pun mula dibincangkan pad aketika ini.

Apakah yang jangkaan impak daripada kelembapan perniagaan ini? Seperti yang umum ketahui, turun naik perniagaan dan pasaran saham dipengaruhi oleh saham-saham berkaitan indeks yang merangkumi saham mewah terdiri daripada 30 syarikat terbesar di Malaysia.

Dan sekiranya pasaran keseluruhan jatuh, ia tidak bermakna kesemua perniagaan dan saham syarikat juga turut jatuh.

Jika kita lihat pada pasaran semasa, setiap hari akan ada beberapa perniagaan yang yang naik. Tidak kira sama ada sentimen lemah ataupun pasaran dalam aliran menurun sekalipun.

Perniagaan - perniagaan yang naik ini boleh jadi perniagaan sederhana atau lower liner iaitu yang berharga di bawah RM10 Juta.

Walau bagaimanapun, sekiranya kejatuhan pasaran berlaku, perniagaan-perniagaan jatuh lebih banyak daripada perniagaan naik. Dan kadang-kala terdapat perniagaan yang bersifat spekulasi mengalami kejatuhan yang drastik disebabkan penjualan yang berterusan atau pengambilan untung yang banyak. Juga kejatuhan yang disebabkan aktiviti pasaran luar.

Justeru, sekiranya kejatuhan pasaran berlaku secara berterusan, tidak mustahil pelabur dan peniaga mengalami kerugian sama ada kerugian sebenar ataupun kerugian di atas kertas.

Satu kaji selidik telah dibuat baru-baru ini terhadap pelabur dan perniagaan semasa. Daripada beberapa soalan yang ditanya di dalam kaji selidik ini, rumusannya adalah seperti berikut:

Tidak menjual semasa harga naik.
Menjangkakan harga saham yang dibeli akan naik lagi.
Membeli portfolio tanpa ilmu atau tiada bimbingan.
Membeli portfolio yang menghampiri tempoh tamat dan tidak mengetahui makna sebenar portfolio.
Membeli portfolio dalam unit yang kecil lebih-lebih lagi nilai yang rendah.


Dan yang lebih mengejutkan lagi, ada yang telah menghadiri seminar saham berbayar tetapi masih tidak mendapat teknik jpelaburan yang betul atau masih mengalami kerugian.

Bagaimanakah cara pelabur dan ahli perniagaan ingin membaik pulih portfolio yang mengalami kerugian? Perlu ditekankan di sini, kebanyakan pendidikan atau seminar saham tidak menerapkan atau mengajar cara-cara membaikpulih portfolio yang mengalami kerugian.

Kadang-kala kerugian ini bukan disebabkan kejatuhan pasaran perniagana atau saham tetapi disebabkan tindakan atau kesilapan pelabur dan pedagang saham itu sendiri. Juga, mereka tidak mendapatkan nasihat pada peringkat awal untuk membaiki portfolio pelaburan sebelum menjadi lebih teruk.

Cara membaiki portfolio pelaburan ini mempunyai dua kaedah. Cara yang pertama ialah pelabur atau pedagang saham perlu mempunyai modal tunai yang baharu. Dan cara yang kedua ialah dengan cut loss saham-saham di dalam portfolio pelaburan untuk menjadikannya modal baharu membeli saham

perniagaan yang lebih berpotensi. Untuk membaiki portfolio pelaburan, pedagang dan pelabur perlu tahu membaca pergerakan perniagaan semasa berpandukan analisis teknikal. Mereka tidak boleh sembarangan menjual perniagaan atau saham yang terdapat di dalam portfolio kerana dikhuatiri saham tersebut berada pada paras terendah ataupun akan berubah menjadi aliran menaik dalam masa terdekat.

Maka, disarankan jika mereka tidak mahir agar mendapatkan nasihat pegawai syarikat yang berpengalaman untuk hal-hal berkenaan bagi melihat portfolio pelaburan ini.

Kaedah pertama untuk membaik pulih portfolio pelaburan ialah dengan mempunyai modal tunai yang baharu. Seperti di atas kami pernah menyatakan bahawa seseorang yang ingin melabur atau melibatkan diri di dalam dunia saham perniagaan perlu menggunakan separuh daripada modal yang mereka ada.

Sebagai contoh, modal pelaburan yang dipersetujui ialah RM200,000. Maka, mereka hanya perlu menggunakan RM100,000 untuk membeli saham perniagaan. Baki RM100,000 lagi akan digunakan untuk perkara berikut:

* Membeli lagi portfolio syarikat tersenarai yang sama dengan harga yang lebih rendah atau disebut sebagai averaging down.

* Membeli portfolio syarikat yang lain yang lebih berpotensi atau dilihat berpotensi naik dalam masa terdekat.

* Membeli portfolio syarikat tersenarai yang sama apabila ia menunjukkan tanda-tanda akan mengalami pantulan teknikal atau akan berubah menjadi aliran menaik.

* Membeli portfolio syarikat tersenarai yang lain yang menunjukkan tanda-tanda akan memasuki isyarat membeli. (nasihat dari pegawai portfolio anda)


Kaedah kedua pula ialah dengan cara menjual atau cut loss mana-mana portfolio syarikat yang tiada potensi naik dalam masa terdekat atau yang tersilap beli. (rujuk pegawai portfolio anda)

Tersilap beli boleh jadi tersilap beli portfolio berstruktur yang hampir tamat tempoh, saham syarikat yang baru memasuki isyarat menjual, saham syarikat yang telah disimpan terlalu lama dan masih tiada peningkatan harga atau saham syarikat tersenarai yang masih mencatatkan kerugian yang banyak dalam tempoh masa yang lama.

Bagaimana caranya untuk memilih apakah portfolio yang perlu dijual dalam proses baik pulih portfolio?

Terlebih dahulu kita teliti portfolio-portfolio yang berada di dalam perniagaan. Anda perlu menjual beberapa saham syarikat dan bukan kesemuanya sekaligus serta perlu dibuat berperingkat-peringkat.

Contohnya anda mempunyai enam perniagaan di dalam portfolio anda. Daripada enam portfolio tersebut, jual dahulu mana-mana yang telah mencatat keuntungan, ambil keuntungan dan semak portfolio yang mempunyai kerugian yang paling minimum. (di syarikat hingga kini, kita masih belum punyai portfolio yang rugi, hanya peratusan yang rendah)

Dengan mengambil keuntungan portfolio yang untung dan portfolio yang paling sedikit kerugian (peratusan), ia bermakna anda tidak mengalami apa-apa kerugian kerana kemungkinan keuntungan tersebut menyamai kerugian ataupun dengan kata lain rugi tersebut telah dapat ditolak daripada untung yang diperoleh.

Dengan pengambilan tersebut, anda telah mempunyai modal yang baharu untuk membeli portfolio-portfolio yang berpotensi naik. Sekiranya pilihan anda itu tepat, portfolio yang baru dibeli itu naik dan sekali lagi anda menjualnya untuk mengambil untung. Anda ulangi proses ini sampai kesemua portfolio yang berada di dalam portfolio telah terjual dan tiada lagi baki keuntungan anda. Ini bermakna anda mendapat balik jumlah untung asal sewaktu anda mula-mula melibatkan diri di dalam urus niaga ini. Dan yang paling penting, perlu mendapatkan ilmu yang betul dan khidmat nasihat profesional. Semoga dengan keterangan ini, para pemegang portfolio dapat membaik pulih portfolio pelaburan yang kurang memberangsangkan.

Wanita Perlu Cerdik Saham Ekuiti
Foreign funds bought RM447.1m M'sian equity last week
SC: Malaysia equity crowdfunding platform raised RM33m since 2015 inception
Grab Financial could disrupt banking sector
Growing your portfolio with ease
Menjana Keuntungan Yang Berterusan Walaupun Sedikit
Tingkatkan ekuiti patuh syariah
Pengurusan diri di dalam pengurusan portfolio
Merancang Mengumpul Kekayaan Bersama EQUITY
Malaysian equity market expected to stay strong in 2018, says AmBank Research
PELIHARA PORTFOLIO ANDA UNTUK JANGKA MASA PANJANG
CARA MENGURUS PORTFOLIO DENGAN CEMERLANG
Pengerusi CIMB Memulakan USD1Billion Ekuiti Swasta di Asia Tenggara
BERSYUKUR
China masks lacklustre equity performance in Asia
Pengerusi CIMB Memulakan USD1Billion Ekuiti Swasta di Asia Tenggara
Masih Ramai Rakyat Malaysia Tidak Merancang Waktu Persaraan
Ramai Kurang Arif Dengan Pelaburan
Ekuiti Bukan Kasino Atau Skim Cepat Kaya
KWSP tingkat pelaburan dana Private Equity (PE) patuh syariah
Mencari Platform Alternatif Terbaik Untuk Melabur
From Debt To Equity Venture
Tips Untuk Membeli EKUITI
KANSER KUDIS KEWANGAN
Tips Elak Kerugian Pelaburan
EKUITI Sistematik Setiap Bulan Bantu Bina Tabungan Kukuh
Menilai Pembelian Ekuiti Dengan Betul
Mengambil Peluang di Dalam Pasaran Ekuiti
Foreigners bought RM192.4 million Malaysian equity last week, says MIDF Research
Asas Pengetahuan Untuk Mengelak Skim Cepat Kaya
Moody's: Asian integrated and upstream O&G companies should see profits rise
Peluang di Pasaran Pendapatan Tetap Ekuiti & Sukuk
Asian Equity Maybank sees Southeast Asia equity deals rising in 2017
It's time to invest in Malaysia (Equity)
Empowering your finances in 2017
Investing: Stay vigilant and be tactical this year
Asian Equity Fund to invest in 7 start-ups companies this year
Asian Equity : What Are Equity Funds Useful For In an Investment Portfolio?
Menguruskan Portfolio EQUITY
Sesi Penerangan EKUITI
Lanskap Teknologi Kewangan (Fintech - Finance Technology) Mengubah Cara Pembiayaan & Pelaburan
Foreign funds offloaded RM481.7m last week, says MIDF Research
Pemilikan saham bumiputera rendah
Pelaburan EKUITI Bantu Bina Kekayaan
Fund managers say good time to buy shares as ringgit weak
Money managers and asset owners allocating more to liquid investments
Sime Darby's plan to unlock asset value draws attention, shares raised to 'buy'
Ringgit susut nilai lagi kerana AS kenaikan kadar faedah matawang AS dan kekuatan dolar
Apa Itu Saham Ekuiti Syarikat
Unit Risiko Pelaburan Asian Equity
PNB mahu tingkatkan pelaburan dalam ekuiti swasta
Kelebihan Pelaburan Ekuiti
Residual Income & Career
Golongan Elit Mewah Di Selamatkan Oleh Keuntungan Ekuiti di Tahun 2015 Yang Mencabar
Kejayaan Pelancaran Ekuiti di Perak
Online Pocket
1st Batch Complete Profits
Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Turun Dividen 5%
Waspada Skim Cepat Kaya
Ramai Ketinggalan Di Dalam Pelaburan Hartanah