Apa Itu Saham Ekuiti Syarikat

Melabur dalam pasaran saham boleh memberikan keuntungan yang jauh berlipat ganda berbandingkan menyimpan wang di tempat lain. Namun ia juga setimpal dengan kemampuannya yang mengakibatkan kerugian yang cukup besar. Oleh kerana itu, sebelum memutuskan untuk melabur di pasaran saham amat penting bagi pelabur haruslah menimbangtara dan bersedia mengambil risiko yang sepadan dengan keuntungan yang di harapkan. 'high risk, high return'. Tetapi sebenarnya Risk comes from not knowing what you're doing. jadi para pelabur dinasihatkan mendalami dan melakukan sedikit kajian bagi memilih saham yang bersesuaian.

KEINGINAN YANG MEMBUKIT - Anda seharusnya mempunyai keinginan yang cukup tinggi untuk melabur atau bermain dalam pasaran bagi memperoleh keuntungan. Hal ini harus tertanam dalam diri anda sejak awal, tiada paksaan dan semuanya terserah bulat pada pemikiran anda.

SIKIT-SIKIT LAMA-LAMA JADI BUKIT - Pada peringkat permulaan bermainlah dalam jumlah yang cukup kecil, misalnya RM10,000 - RM30,000. Berjinak-jinak dan mendalami pasaran saham dengan bermain dengan jumlah yang kecil, seperti pilot project. Kalau anda sudah mulai faham dan yakin serta mengetahui cara bermain bagi menghasilkan keuntungan, maka secara perlahan-lahan anda boleh menambah jumlah wang yang dilaburkan. Tetapi diingatkan melabur duit lebihan bukan duit tanggungan kehidupan (perbelanjaan rumah, bil2, anak, isteri, dll). Berikut adalah langkah-langkah yang anda perlukan bagi pelabur-pelabur yang baru berada dipetak permulaan.

 1. PERTUMBUHAN EKONOMI NEGARA
  Penting untuk mengetahui ke mana arah pertumbuhan ekonomi. Adakah mempunyai masalah, atau dalam keadaan baik mahupun melonjak naik. Kerana sedikit sebanyak, pertumbuhan ekonomi memberi impak kepada pasaran saham. Apa yang kita boleh tengok seperti KDNK, pergerakkan matawang negara kadar pengangguran, aliran matawang dan sebagainya. Tetapi, seperti ungkapan jutawan Warren Buffet buy when people fear, sell when people eager ada kebenarannya juga. Bertindak sebelum orang lain. Contoh: kemerosotan ekonomi semua pelabur takut melangkah dalam pasaran saham, itu merupakan peluang keemasan bagi para pelabur membeli saham pada harga yang murah dan menanti ekonomi kembali cerah seterusnya menjual saham pada harga yang lebih tinggi.

 2. ANALISA INDUSTRI
  Pilih saham syarikat yang dalam hot industry dan mempunyai track record nya memuaskan. Pelajari sejarah industri tersebut secara mendalam dan baca pendapat-pendapat para ahli tentang industri tersebut. Contohnya, pilih industri yang mampu memberikan keuntungan dan impak yang besar dalam tahun tersebut. 10th malaysian plan, pihak kerajaan banyak memberatkan pada pembangunan Negara (construction sector). Banyak mega projek yang akan dijalankan seperti 7 highway yang dianggarkan RM15 billion, 2 coal electricity generation plan yang akan dibina di Sarawak yang dianggarkan RM10 billion, (Mass Rapit Transfer) MRT, dll. Isu sebesar ini mampu memberikan impak yang besar kepada syarikat yang terlibat serta boleh memberikan pulangan yang bagus kepada para pelabur.

 3. MEMILIH SAHAM
  Fokus pada 2-5 saham, supaya tidak celaru dan mampu mengikuti pekembangan syarikat.

  • PRICE EARNING RATIO (PE)
   Saham yang anda pilih harus yang mempunyai PE rendah daripada PE industri tersebut. PE adalah harga saham seunit dibahagikan dengan dengan pendapatan bersih per saham Secara dasarnya ia menunjukkan harga yang pelabur mampu bayar untuk RM1 keuntungan syarikat. Kurang adalah lebih baik. Purata PE adalah 15 kali.

  • PASARAN MODAL (CAPITAL MARKET)
   Pilih saham yang mempunyai MarketCap yang besar. Ertinya kecairan ringgit yang mengalir dalam pasaran saham yang cukup besar. Sehingga para penggoreng saham tidak mempunyai cukup wang untuk menggoreng saham tersebut. Jikalau ianya kecil, maka pemain perseorangan dengan mudah dapat mengerakkan dan memanipulasikan harga saham dengan jumlah modal yang sedikit.

  • DIVIDEND YIELD
   Pelabur akan mendapat 2 jenis pulangan. Salah satunya ialah capital gain iaitu dari perbezaan dan pergerakan harga saham. Selain dari itu para pelabur juga mendapat pulangan dari segi dividen. Sekiranya syarikat membuat keuntungan pada tahun itu, maka ia akan memberikan sedikit pulangan kepada para pemegang saham syarikatnya dengan memberikan dividen. Diyidend yield menunjukkan kadar pulangan per ringgit yang dilaburkan. Ia juga mampu menunjukkan peningkatan atau penurunan serta kemampuan syarikat.

  • RETURN ON INVESTMENT (ROI) & RETURN ON EQUITY (ROE)
   ROI dan ROE yang lebih tinggi lebih baik. Ia menunjukkan keuntungan syarikat yang bagus dan meningkat tetapi jikalau ROE menurun menunjukkan pengurusan syarikat yang tidak betul dan mununjukkan masalah dan bencana yang akan timbul.

  • SENTIMEN PASARAN SAHAM
   Perhatikan sentimen pasar. Walaupun PE saham kita rendah, dan kapitalnya besar, sentimen pasaran sering menjadi penentu naik turunnya harga saham kita. Sentimen ini yang paling umum adalah indeks harga saham regional seperti DJI, NYSE dll.

   Sentimen yang kedua, berita dan kejutan yang menarik yang berpengaruh di industri dimana saham kita berada. Misalnya kenaikan harga komoditi tertentu dan pengaruhnya terhadap keuntungan syarikat yang sahamnya kita miliki.

   Sentimen ketiga adalah berkenaan ekonomi secara umum, misalnya angka pemberitahuan angka pertumbuhan ekonomi, naik turunnya bunga oleh bank negara, angka inflasi, pengangguran, keupayaan atau daya beli.


- Unit Pendidikan Pelaburan Asian Ekuiti -

Wanita Perlu Cerdik Saham Ekuiti
Foreign funds bought RM447.1m M'sian equity last week
SC: Malaysia equity crowdfunding platform raised RM33m since 2015 inception
Grab Financial could disrupt banking sector
Growing your portfolio with ease
Menjana Keuntungan Yang Berterusan Walaupun Sedikit
Tingkatkan ekuiti patuh syariah
Pengurusan diri di dalam pengurusan portfolio
Merancang Mengumpul Kekayaan Bersama EQUITY
Malaysian equity market expected to stay strong in 2018, says AmBank Research
PELIHARA PORTFOLIO ANDA UNTUK JANGKA MASA PANJANG
CARA MENGURUS PORTFOLIO DENGAN CEMERLANG
Pengerusi CIMB Memulakan USD1Billion Ekuiti Swasta di Asia Tenggara
BERSYUKUR
China masks lacklustre equity performance in Asia
Pengerusi CIMB Memulakan USD1Billion Ekuiti Swasta di Asia Tenggara
Masih Ramai Rakyat Malaysia Tidak Merancang Waktu Persaraan
Ramai Kurang Arif Dengan Pelaburan
Ekuiti Bukan Kasino Atau Skim Cepat Kaya
KWSP tingkat pelaburan dana Private Equity (PE) patuh syariah
Mencari Platform Alternatif Terbaik Untuk Melabur
From Debt To Equity Venture
Tips Untuk Membeli EKUITI
KANSER KUDIS KEWANGAN
Tips Elak Kerugian Pelaburan
EKUITI Sistematik Setiap Bulan Bantu Bina Tabungan Kukuh
Menilai Pembelian Ekuiti Dengan Betul
Mengambil Peluang di Dalam Pasaran Ekuiti
Foreigners bought RM192.4 million Malaysian equity last week, says MIDF Research
Asas Pengetahuan Untuk Mengelak Skim Cepat Kaya
Moody's: Asian integrated and upstream O&G companies should see profits rise
Peluang di Pasaran Pendapatan Tetap Ekuiti & Sukuk
Asian Equity Maybank sees Southeast Asia equity deals rising in 2017
It's time to invest in Malaysia (Equity)
Empowering your finances in 2017
Investing: Stay vigilant and be tactical this year
Asian Equity Fund to invest in 7 start-ups companies this year
Asian Equity : What Are Equity Funds Useful For In an Investment Portfolio?
Menguruskan Portfolio EQUITY
Sesi Penerangan EKUITI
Lanskap Teknologi Kewangan (Fintech - Finance Technology) Mengubah Cara Pembiayaan & Pelaburan
Foreign funds offloaded RM481.7m last week, says MIDF Research
Pemilikan saham bumiputera rendah
Pelaburan EKUITI Bantu Bina Kekayaan
Fund managers say good time to buy shares as ringgit weak
Money managers and asset owners allocating more to liquid investments
Sime Darby's plan to unlock asset value draws attention, shares raised to 'buy'
Ringgit susut nilai lagi kerana AS kenaikan kadar faedah matawang AS dan kekuatan dolar
Apa Itu Saham Ekuiti Syarikat
Unit Risiko Pelaburan Asian Equity
PNB mahu tingkatkan pelaburan dalam ekuiti swasta
Kelebihan Pelaburan Ekuiti
Residual Income & Career
Golongan Elit Mewah Di Selamatkan Oleh Keuntungan Ekuiti di Tahun 2015 Yang Mencabar
Kejayaan Pelancaran Ekuiti di Perak
Online Pocket
1st Batch Complete Profits
Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Turun Dividen 5%
Waspada Skim Cepat Kaya
Ramai Ketinggalan Di Dalam Pelaburan Hartanah